Gustaf Fröding-sällskapet släpper i dagarna sin årsbok nummer 47. I den långa raden av lödiga volymer kommer årets bok, Frödings förvandlingar – historien om ett författarskap, att inta en topplats. Professor Dag Nordmark belyser i sin bok hur bilden av Gustaf Fröding och hans författarskap förändrats över tid.
Gustaf Fröding är med självklar status en av den svenska litteraturens mest kända, folkkära och omskrivna författare. Hans verk har spridits i stora upplagor, och har under de senaste åren nått en miljonpublik, inte minst tack vare musikgruppen Mando Diao insatser.
Inom den litteraturvetenskapliga forskningen, i den offentliga debatten, i skolan och i populärkulturen har Gustaf Fröding fått stort utrymme, men den Fröding som framträder eller betonas ser lite olika ut under olika tider. Först blev Gustaf Fröding känd som en sorglustig visdiktare med senare har han kommit att beskrivas som en dekadent moralisk provokatör, som en grubblare och profet, en filosof och samhällskritiker eller som en potentiell nationalskald och en banbrytare för den poetiska modernismen.
Dag Nordmark är professor emeritus vid Karlstads universitet. Han har ägnat stor forskarmöda åt Gustaf Frödings författarskap och tidigare bland annat skrivit boken Pajas, politiker och moralist – om Gustaf Frödings tidningstexter (2010).
Boken är utgiven i samarbete mellan Gustaf Fröding-sällskapet och Bild, text och form förlag och volymen är formgiven av Anita Stjernlöf-Lund. Gustaf Fröding-sällskapets hedersordförande Kjell Fredriksson har skrivit ett introducerande förord.
—–
Ytterligare upplysningar om boken lämnas av prof. Dag Nordmark via telefon 070-536 08 88