Varje år på Sveriges nationaldag 6 juni arrangerar Gustaf Fröding-sällskapet en statyvandring tillsammans med Nils Ferlin-sällskapet och Selma Lagerlöf-sällskapet. Statyvandringen är en del av Karlstads kommuns nationaldagsfirande.

När Frödingsällskapets Tomas Sköld besökte Oslo på 17 maj 2007 tog han med sig en tradition hem till Karlstad. I Norge uppmärksammar man sina storheter på nationaldagen, genom att besöka deras gravar och berätta om deras liv och verk. I värmländsk tappning blev det en statyvandring i Karlstad på Sveriges nationaldag 6 juni. Med de tre litterära sällskapen som ciceroner tas Karlstadsbesökarna på en vandring mellan Gustaf Fröding och Nils Ferlin vid Stora torget och Selma Lagerlöf vid Klarälven, utanför Karlstads teater.

Statyvandringen är som en vandrande litteraturfestival i miniatyr. Vid varje staty uppmärksammas författaren med en halvtimmes program med berättande, poesi och musik. Efter ett kort pandemiuppehåll fick statyvandringen en nytändning 2022, då musikgruppen Wermlandica tog plats som husband i programmet.

Statyerna

”Gustaf Fröding” av Herman Reijers (1996), i korsningen Tingvallagatan-Västra Torggatan

”Ferlin steppar” av Thomas Qvarsebo (2002), i korsningen Kungsgatan-Västra Torggatan

”Selma Lagerlöf” av Arvid Backlund (1958), i Teaterparken vid Klarälven

 

Selma Lagerlöf-sällskapet

Nils Ferlin-sällskapet

Wermlandica