Tal till medaljörerna Björn Dixgård och Gustaf Norén 2013

Björn Hans-Erik Kihlberg Dixgård, född 8 maj 1981 i Falun, Dalarna, är sångare och gitarrist i det svenska garagerockbandet Mando Diao. Han är uppväxt i Borlänge.

Dixgård skriver många av Mando Diaos texter och sjunger ungefär hälften av låtarna. Han spelar bland annat på en Gibson Les Paul genom en 70’s Marshall Super Lead 100 watt förstärkare. Enligt bandets egna utsagor var det Dixgård som kom på namnet Mando Diao. Erik Gustaf David Norén, född 1 februari 1981 i Borlänge, Dalarna, är en svensk sångare, gitarrist och låtskrivare i Borlängegruppen Mando Diao.

Norén växte upp i Kvarnsveden i Borlänge, men bor numera i Stockholm, tillsammans med sin familj. Han är gift och har tre barn. Han kom etta på listan över Sveriges sexigaste män 2006. Han gjorde som blott 15-åring två landskamper som quarterback i det svenska juniorlandslaget i amerikansk fotboll. (Wikipedia)

Wikipedia har dock missat den viktiga informationen att Gustafs morfar kommer från Skillingmark.

Men ni är inte här som Gibson Les Paul spelare eller ens som Sveriges sexigaste man.

För oss i Fröding-sällskapets styrelse började det den 19 september förra året. Vi hade styrelse och vi hade läst om en kommande CD. Mando Diao och Fröding. Märkligt. Vi måste lyssna och på nätet fann vi Strövtåg i hembygden och En Sångarsaga. Vi gillade det vi hörde, men det var ett problem. Var fanns En Sångarsaga? Vi kände igen den, men hittade den inte först.

Först senare på kvällen kom svaret. Det är ju avdelning IV i Drömmar i Hades. Då fick jag en märklig känsla. Det finns en parallell. För drygt 40 år sedan kom Sven Ingvars I Frödingland, som fick stor betydelse för min generations upptäckt av Fröding. Fortfarande varje år på bokmässan i Göteborg får jag i samband med Önskedikten många önskningar om Anita, följt av frågan: ”Var står den? Jag kan inte hitta den.” Den är också en del i en längre dikt. Jag tror att, när nästa generation bjuder på Önskedikten om 40 år, kommer önskningen om En Sångarsaga följt av frågan var står den.

Det gläder mig att Anita nu också ingår i er repertoar. Det var stort att höra den i ert underbara sommarprogram.

Om man lyckas tonsätta både Strövtåg i hembygden med all dess inbyggda musikalitet och den avskalade Snigelns visa, då har man skapat något bestående. Det ska egentligen inte gå men ni har gjort det. Det är Zlatanvarning på det! Ni har gjort det enligt min mening genom en kombination av respekt för skalden och det egna konstnärskapet. Det är inte alla förunnat att klara den balansgången.

Ni tilldelas Gustaf Fröding-sällskapets hedersmedalj:

För att med känslighet och konstnärlig integritet ha tonsatt Gustaf Frödings dikter och gett nya generationer en ingång till skaldens verk.

Tomas Sköld