Tal till Kerstin Thompson, Frödingmedaljör 2014
Kerstin, kan du inte läsa den där när han inte får några tjejer!
Ett av önskemålen när elever från Stierneskolan i Torsby på sitt årliga besök i Karlstad är ute på vandring med Kerstin Thompson för att få lära sig mer om Selma, Nils och Gustaf.
En av alla de vandringar du gör och har gjort länge för att berätta och sprida kunskap om Värmland, om vår kultur, vårt musikliv, vårt landskap, vår historia, vår industri och inte minst våra författare.
Jag tror att du känner något alldeles speciellt när ungdomarna från Stierneskolan varje år kommer hit och Du får möta dem, fånga deras intresse för det du brinner för, berätta och inspirera. Kanske till att själva läsa någon av de författare du talat om.
För det var det du gjorde som barn, du läste och läste. Du blev en trogen besökare på biblioteket i Grums, ett riktigt folkbibliotek med en hängiven bibliotekarie. Men när Du ville låna Kristin Lavransdotter tyckte hon att det var bäst att ringa pappa för att få hans medgivande, det var ju en del kärleksscener i boken. Hon ringde och pappa sa – låt tösen låna.
När det var dags för konfirmation fick du din alldeles egna bok med Gustaf Frödings dikter. Sedan dess är det han som varit din vän och själsfrände genom livet. När dina flickkamrater läste Boye och Södergran läste du Fröding. – Han fyllde allt, berättade du. Och medan männen har kommit och gått i ditt liv var det Gustaf som stannade kvar.
Så blev det flickskola, gymnasium och studentexamen, giftermål och barnafödande, universitetsstudier i litteratur- och konstvetenskap och yrkesliv.
Och så småningom började du med guidning. Otaliga är de grupper som Du till fots, i buss eller som föredragshållare lotsat genom Värmland och kanske speciellt Karlstad med stadsvandringar på olika teman och konstvandringar.
Vilket tema det än är så har Gustaf Fröding en given plats i dina berättelser. Du finner alltid bra tillfällen och rätta sammanhang för att berätta om skalden. Jag vet att ordet folkbildare är ett honnörsord för dig, din bibliotekarie i Grums var det och du är det. Det visar du vid alla de här tillfällena.
År 2010 var det dags för de dramatiserade Frödingvandringarna som gjorde stor succé när de framfördes. Det var du som initierade dem och som tillsammans med Ricky Andres skrev manus och dramatisering. I Matildas gestalt, Frödings syster – men det vet ni väl redan – ledde du tillsammans med skådespelare från Värmlandsteatern vandringarna i Karlstad och ute på Alster.
Två år senare firade vi som vanligt Frödingdagarna i augusti och det var då kungen på sin eriksgata genom landet kom till Karlstad. Var fanns en bättre guide än Kerstin när kungen skulle ut på båttur genom staden? Ingenstans – så man frågade henne. Men det var ju den 22 augusti, det var Gustaf Frödings födelsedag och det var vandring på Alster, så svaret blev Nej tack!
Måste man välja mellan vår kung och vår skald är valet självklart för Kerstin.
Gustaf Fröding-sällskapet vill nu överlämna vår hedersmedalj och vårt diplom till dig. Och så här lyder vår motivering:
Kerstin Thompson får årets Frödingmedalj för sin förmåga att på ett initierat och medryckande sätt sprida kunskaper om Gustaf Frödings liv och diktning.
Birgitta Rosén